BG

Historie

Gedurende de 18e eeuw werd door de fokkers geselecteerd op hoornloosheid. De drijvers gaven aan hoornloos vee de voorkeur vanwege de gemakkelijke omgang.

Vanaf 1780 begon men te selecteren op vleestypische eigenschappen.

Een eeuw van selectief fokken heeft geresulteerd in het huidige Galloway-ras, dat nog steeds gezien kan worden als een zuiver ras.

Stambomen en andere oude documenten raakten verloren in 1851 bij een brand, waarna een nieuwe registratie geopend werd samen met het Aberdeen Angus ras.

De Galloway-fokkers begonnen in 1877 voor zichzelf als Galloway Cattle Society en publiceerden in 1878 het stamboek. Hoewel het aantal dieren dat dit ras in Schotland klein is, zijn er naar veel landen over de hele wereld Galloways geƫxporteerd. Er zijn stamboeken opgezet in Duitsland, Canada, Australiƫ en Zuid Afrika en fokverenigingen in de voormalige Sovjet Unie, de VS, Argentiniƫ en Nieuw Zeeland. In Nederland zijn Galloways ingezet voor begrazingsprojecten in natuurgebieden als: Gelderse Poort en langs de Maas. Naast de zwarte Galloway zijn er grijze, rode, witte en lakenvelder Galloways, deze worden echter pas sinds kort geregistreerd.